АРХІЄПИСОП АФАНАСІЙ ЗВЕРШИВ БОЖЕСТВЕННУ ЛІТУРГІЮ В СОБОРІ РІЗДВА ХРИСТОВОГО

У неділю Про митаря і фарисея, 5 лютого 2023 року, архієпископ Одеський і Балтський Афанасій звершив Божественну Літургію свт. Іоана Золотоустого в кафедральному соборі Різдва Христового м.Одеси.
З цього дня церква розпочинає підтоготочий період особливого постового богослужіння. І це є не випадково, адже увесь її зміст вказує християнам - з яким станом потрібно входити у храм і ставати до молитви.
Одним із найяскравіших прикладів є притча Господа Ісуса про митаря і фарисея. Усім добре відомий її зміст.
Уявімо собі, що пізно увечері до нас у двері хтось постукав. Відчинивши, ми побачили на порозі гарно зодягненого панича, який маючи бездоганні манери, із зверхністю звернувся до нас. Посилаючись на негоду, він вибачившись простягає візитну картку та говорить про те, що йому належить зачекати у вашій оселі, оскільки у нього немає теплого одягу.
А тепер, уявімо собі іншу ситуацію, коли ви за дверима побачите скоріше за все безхатька, неголеного чоловіка, який грубою простою мовою, щиро прохатиме його прихистити.
Так би ця притча виглядала сьогодні.
Відомий аскет з ранньохристиянської епохи, Єфрем Сирин, говорячи за цю притчу, сказав: "Завжди складніше сповідатися у увласних гріхах ніж у власній правденості".
Владиці співслужили клірики кафедрального собору та капелани!
print the material