БОГОСЛУЖІННЯ У ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР СТРАСНОГО ТИЖНЯ, СПОМИН ТАЄМНОЇ ВЕЧЕРІ

Опубліковано: 25 квітня 2019 р. 12:00




25 квітня 2019 року, у четвер Страсного тижня, спомин Таємної вечері, Прп. Василія, спов., єп. Парійського (після 754), єпископ Одеський і Балтський Павло звершив Літургію свт. Василія Великого у кафедральному соборі Різдва Христового міста Одеси.


Перед літургією, згідно богослужбового уставу Православної Церкви, Преосвященнійший Владика звершив службу Вечірньої.



Після причастя священнослужителів були заготовлені запасні Святі Дари, які зберігатимуться в дарохранильниці для причастя хворих віруючих, нездатних прийти в храм на Літургію.
Наприкінці богослужіння архіпастир виголосив проповідь.


Його Преосвященству співслужили: секретар єпархії протоієрей Теодор Оробець та клірики кафедрального собору протоієрей Ярослав Бугринець та протоієрей Андрій Волошин.


Великий і Страсний четвер, за богослужінням згадуються чотири важливі події з життя Христа Спасителя: Тайна вечеря, на якій Господь встановив таїнство Святої Євхаристії – Причастя Його Тіла і Крові; вмивання ніг ученикам на знак глибокого смирення і любові до них, а також як повчання всім християнам не шукати влади один над одним, а слугувати один одному; молитва в саду Гефсиманському; видання Ісуса Христа Юдою на неправедне судилище.


Страсний четвер також називають «Чистим», бо з цього дня починаються особливі приготування до святкування Пасхи – віруючі очищають житло від бруду, а також починають пекти паски та фарбувати великодні крашанки.







print the material