КЕРУЮЧИЙ ОДЕСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ (ПЦУ) СПІВСЛУЖИВ З ДУХОВЕНСТВОМ ХАРКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ПІД ЧАС ПРЕСТОЛЬНОГО СВЯТА У ПАРАФІЇ СВЯТОГО ДУХА, ЩО НА ХАРКІВЩИНІ

Опубліковано: 17 червня 2019 р. 20:00


Богослужіння очолив Преосвященнійший Митрофан, єпископ Харківський та Богодухівський у співслужінні Преосвященнійшого Павла, єпископа Одеського і Балтського та Преосвященнійшого Афанасія, єпископа Луганського і Старобільського та духовенства Харківської єпархії.


Бог, зіславши Святого Духа на апостолів і присутніх в Сіонській горниці людей, тобто на новонароджену Церкву, вдихнув в людину нове дихання життя. Будучи безтілесним, Святий Дух зійшов видимим чином у вигляді вогненних язиків і спочив у світі. Святитель Григорій Богослов говорить: «Як Син Божий явився на землі видимим чином, так і Духу Святому належало явитися видимим для всіх».



Як колись старозавітний закон був отриманий пророком і боговидцем Мойсеєм серед бурі і вогню, так і новозавітній закон, принесений і сповіщений Христом Спасителем, утверджений зішестям Святого Духа у вигляді вогню. Але Святий Дух - це не природний вогонь, який ми звикли бачити. Це – світло віри, теплота любові і благодать, послані Богом.


Зішестя Святого Духа на апостолів і перебування Його у світі, у Церкві і у таїнствах, які діють у ній, мають для нас надзвичайно велике значення. Адже цим довершилася справа домобудівництва нашого спасіння. Святий Дух явив непереборну силу в Церкві Христовій: в подвигах святих апостолів, мучеників. Укріпивши їх, дав їм силу і мужність переносити страшні муки і страждання за Христа. Святий Дух говорив устами святих отців на Вселенських і Помісних Соборах.


Його дією утверджені всі істини Православної віри, які ми сповідуємо і виконання яких стає нам спасінням. Без Святого Духа не може бути істинної віри, любові, смирення, одним словом, немає спасіння. Тільки Святий Дух може перетворити нас Своєю присутністю на оселю Бога Живого. Просімо ж Бога, щоб Він сподобив нас благодаті Святого Духа, яка переродила б нас, укріпила б нашу віру, вдихнула в нас любов і зробила достойними наслідниками Царства Небесного.




print the material