ОФІЦІЙНЕ ЗВЕРНЕННЯ КЕРУЮЧОГО ОДЕСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ ПРЕОСВЯЩЕННОГО АФАНАСІЯ, ЄПИСКОПА ОДЕСЬКОГО І БАЛТСЬКОГО

Улюблені у Христі брати і сестри!
Вже більше місяця знаходиться у російському полоні клірик Одеської єпархії Православної Церкви України, протоієрей Василь Вирозуб!
Отець Василь був членом української місії з порятунку прикордонників на острові Зміїний.
Так, ще 25 лютого 2022 року українське рятувальне судно "САПФІР" з екіпажем та капеланами, серед яких був священнослужитель Одеської єпархії ПЦУ протоієрей Василь, відправилось на острів. А вже 27 лютого ми отримали повідомлення, що судно разом з екіпажем захоплено російськими військовими в полон. З того часу ми докладали всіх зусиль, аби звільнити з полону весь екіпаж і в тому числі клірика нашої єпархії.
24 березня 2022 року відбувся великий обмін полоненими, де були звільнені військові прикордонники та екіпаж судна "САПФІР", але серед звільнених не було капеланів та медика, яких було захоплено разом з екіпажем судна.
Невдовзі з'явилась інформація про те, що захоплене рятувальне судно також звільнено і сьогодні воно вже знаходиться біля берегів Румунії.
Сьогодні, 10 квітня, ми дізналися, що медик і два капелани протестантських релігійних організацій також звільнені через обмін, але серед них немає отця Василя!
Від звільнених моряків та з відкритих джерел у засобах масової інформації, нам стало відомо, що отця Василя Вирозуба за цей час вже декілька разів перевозили з місця на місце, з Криму до російської федерації, а там в сізо в Ростовській області. Що до нього застосовуються моральні і, дуже ймовірно, фізичні тортури.
Відповідно до Женевської конвенції 1949 р. Про захист військовополонених, при захопленні ворогом воєнних капеланів (приклад о. Василя Вирозуба) слід пам’ятати про наступне: Капелани можуть затримуватися лише з метою надання ними духовної підтримки військовополоненим зі складу збройних сил їхньої держави. Якщо такої мети немає, капелан має бути негайно звільнений.
З цього приводу Одеське єпархіальне управління висловлює своє обурення підлим діям з боку росії та звертається до органів державної влади України, світової спільноти, релігійних лідерів та усіх місій про розголос цього інциденту та допомогу у звільненні протоієрея Василя Вирозуба з російського полону!!!
Афанасій
Єпископ Одеський і Балтський
10.04.2022 р.
м. Одеса.
print the material