ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
КЕРУЮЧОГО ОДЕСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННОГО
АФАНАСІЯ
АРХІЄПИСКОПА ОДЕСЬКОГО І БАЛТСЬКОГО
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Одеської єпархії
Української Православної Церкви (Православної Церкви України)
Дорогі брати і сестри!
Христос Воскрес!
Сьогодні мільйони вірних – старі і молоді, здорові і немічні, багаті і вбогі, освічені і неосвічені разом підносять свої голоси й з глибини своєї душі прославляють Всевишнього Бога і вітають один одного гучними словами: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!»
Нас об’єднує радість, що Христос воскрес і нам дарував вічне життя. Христос воскрес, розбивши окови пекельні й звільнив людство від вічної смерті. Це та радісна й «Добра вістка» з якою Воскреслий Христос посилає у світ Своїх Святих Апостолів і всіх християн свідчити й проповідувати, «щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін 3:15).
Нас об’єднує віра в Того, Хто сказав: «Я є дорога, і істина, і життя; ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене» (Ін 14:6). Воскресіння Христове безсумнівний доказ того, що Він Син Божий, а не тільки Учитель, Пророк, або Проповідник. Його перемога над смертю заохочує – навіть примушує – нас іти дорогою Його життя і приймати Його навчання за істину. Виконуючи Його заповіді ми віримо, що Воскреслий Христос і нас виведе із тління земного життя до небесної вічності.
Нас об’єднує надія, що скільки б ми не падали і піднімалися, скільки б ми не піддавалися спокусам і не грішили, Христова безмежна і безумовна любов до свого творіння, яку Він виявив на Хресті, сказавши розбійникові, «сьогодні ж будеш зі Мною в раю» (Лк 23:43) – буде виявлена і нам після нашого покаяння. Наша надія підсилюється словами, які звучать у Слові св. Івана Золотоустого на Великодній Утрені, «... увійдіть всі в радість Господа Свого... Багаті й убогі разом веселіться... нехай ніхто не засмучується гріхами, бо прощення з гробу засяяло...»
Нас об’єднує любов, яку виявив відносно нас Христос, беручи на Себе всі наші гріхи. Він їх поніс на Голгофу, за нас страждав, помер і воскрес. Ми виявляємо любов до Христа, коли ми виконуємо Його заповідь про любов, «... як Я полюбив вас, так і ви любіть один одного. З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою» (Ін 13:34-35).
Улюблені, сьогодні ми та наша Україна переживає болісні зміни, які радше, нагадують Хистові страждання. Бо як Христа зрадили ті хто нещодавно виголошували Йому «Осанна, благословен, хто йде в ім’я Господнє…», так сьогодні і нас зраджують наші брати українці, що піддалися наклепам, які поширюють вороги та сіють розбрат серед нас.
Дорогі брати і сестри, перебуваючи в радості Воскреслого Христа і озброєні вірою, надією і любов’ю, пам’ятаймо, що як Христос воскреснувши з мертвих подолав диявола, так і ми переживаючи страждання і болісті воскреснемо до нового життя, подолавши всіх ворогів.
У ці світлі дні бажаю усім жителям Одещини, волонтерам, біженцям, і всім котрі вимушені зустрічати Воскресіння Христове не вдома, політичним та громадським діячам благодатної Божої допомоги!
Висловлюю вдячність і подяку усім тим, хто допомагає нашим біженцям, створивши волонтерські хаби, усім, хто ділиться останнім, допомагаючи братам і сестрам. Тим, хто допомагає нашим воїнам захищати Україну від навали чужинців.
Особлива подяка та вітання нашим захисникам, великим і звитяжним воїнам – новітнім Героям України. Нехай Господь допомагає та направляє вас у боротьбі за свободу і незалежність України та благословить нашу перемогу.
Вітаю усіх вас, дорогі брати і сестри, із світлим та величним святом Великодня, яке уособлює, перемогу віри, надії та любові, торжество істини та справедливості, праведності і величі духу. Нехай свято Воскресіння Христового наповнює Ваше життя світлом і радістю, додає наснаги та енергії, а ваше серце буде сповнене вірою у перемогу добра, як сповнені цим світлі миті Великодня!
Христос Воскрес!
Афанасій
Архієпископ Одеський і Балтський
Пасха Христова,
2023 року Божого
м. Одеса
print the material