СВЯТІЙШИЙ ПАТРІАРХ ФІЛАРЕТ НА ОДЕЩИНІ ЗВЕРШИВ ПОДЯЧНИЙ МОЛЕБЕНЬ ЗА ОБ'ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОГО ПРАВОСЛАВ'Я

Опубліковано: 28 грудня 2018 р. 17:00


28 грудня 2018 року., Святійший патріарх Філарет разом з Президентом України Петром Порошенко відвідали храм Успіння Пресвятої Богородиці с. Мирне на Одещині для того, щоб разом з духовенством і вірними Одеської єпархії помолитися і подякувати Богу за Його милості і щедроти, адже саме через благодать Святого Духа, на Об'єднавчому Соборі, в святій Софії, усі гілки Православних Церков в Україні стали Єдиним Тілом Христовим.



Патріарха Філарета зустрів керуючий Одеською єпархією єпископ Павло та передав в дар квіти. Також Його Святість зустрів настоятель храму Успіння Божої Матері протоієрей Василь Єдин та жителі селища, які передали владиці запашний коровай.


У храмі був відслужений подячний молебень, на якому усі присутні піднесли свої молитви до Бога.


Після спільного моління Святійший нагадав, що 6 січня Помісна Церква України отримає Томос: "Це наше велике досягнення. Ми повинні дякувати за це Богові… Ми вірили, що це буде так. І наша віра виправдалася – ми маємо сьогодні єдину українську православну церкву. Та церква, яка не хоче бути українською, нехай буде в Україні, але не українською, а російською".


Він підкреслив, що це відбулося завдяки рішучості Вселенського Патріарха Варфоломія та відзначив зусилля Президента: "Багато Президентів, його попередників, теж мріяли і робили все що могли, щоб українська церква була визнана. Але не досягли. А ось Петро Олексійович, завдяки його мудрості, досвідченості та волі, досяг. І ми дякуємо і йому, і Патріарху Варфоломію за те, що вони пішли на такий крок".


Також до усіх присутніх в храмі звернувся Президент України Петро Порошенко: "Ці дні ми запам’ятаємо назавжди. Ми з вами стоїмо на порозі отримання Томосу. Ми стоїмо на порозі великої радості. Ми стоїмо не просто на порозі різдвяних свят, а – народження української автокефальної церкви".


Водночас Глава держави наголосив, що 15 грудня не був завершений процес створення об’єднаної церкви, навпаки він тільки почався. "І зараз церква потребує ще більше молитви, ще більше наших зусиль, ще більше добра і ще більше любові", - сказав Президент.


Його Святості співслужив єпископ Одеський і Балтський Павло разом з духовенством Одеської єпархії.











print the material