ВСЕНІЧНЕ БДІННЯ НАПЕРЕДОДНІ СВЯТА УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

На передодні свята Успіння Пресвятої Богородиці 27 серпня 2021 року, єпископ Одеський і Балтський Афанасій звершив Всенічне Богослужіння у кафедральному соборі Різдва Христового міста Одеси.
За вечірнім богослужінням була звершена літія, під час якої відбулося освячення хлібів, пшениці, вина та єлею.
Після полієлею архіпастир благословив богомільців освяченим єлеєм.
Його Преосвященству співслужили: секретар Одеської єпархії, настоятель собору Різдва Христового, протоієрей Теодор Оробець та клірик кафедрального собору протоієрей Миколай Роздобудько.
28 серпня ми відзначаємо свято, яке завершує цикл дванадцяти найголовніших свят у річному богослужбовому колі. Воно присвячене події завершення земного життя Пресвятої Богородиці – Її святому Успінню.
Назва свята походить від слів «заснути» або «усипляти», якими пояснюється, що Божа Матір завершила своє земне життя без відчуття смертних страждань, Вона заснула, а тіло Її з душею було взяте Господом до Царства Небесного. На іконах, присвячених цій події, Ісус Христос зображується зі сповитим Немовлям на руках, Яке символізує непорочну душу Його Матері, Її особливу святість.
З Передання знаємо, що до часу Успіння Пресвята Діва Марія жила в Єрусалимі. За три дні до Її земної кончини явився архангел Гавриїл та сповістив Їй про майбутнє Успіння. В останній день земного життя Божої Матері апостоли, крім апостола Фоми, зібралися в Єрусалимі, де стали свідками Її мирного преставлення. Тіло Богоматері поховали в Гефсиманії, де спочили Її батьки і праведний Йосип. На третій день після поховання Божої Матері явився апостол Фома і побажав бачити Її гроб. За його бажанням гроб був відкритий, але пречистого тіла Богородиці в гробниці вже не було – там лежала тільки плащаниця в якості незаперечного свідчення Її преставлення. Таємничо Син Божий, Який Сам на третій день воскрес із мертвих, також після триденного Успіння покликав із гробу до Себе і Матір Свою.
Успіння Пресвятої Богородиці – це перехід Її від земного життя до вічного і день зустрічі Її зі Своїм Сином, Господом нашим Ісусом Христом. Тому свято Успіння – радісне свято.
print the material