ЄПИСКОП ОДЕСЬКИЙ І БАЛТСЬКИЙ АФАНАСІЙ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

27 липня 2022 року
Сьогодні в Резиденції Предстоятеля при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі відбулося чергове засідання Священного Синоду ПЦУ, у якому також взяв участь керуючий Одеською єпархією єпископ Одеський і Балтський Афанасій.
Було ухвалено низку рішень, серед яких, зокрема, такі:
• У зв’язку з істотними позитивними змінами в епідеміологічний ситуації з COVID-19 було вирішено припинити обов’язковість виконання "Практичних настанов для єпископату, духовенства і вірних Православної Церкви України у зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби (COVID-19)", раніше затверджених Рішеннями Священного Синоду, надавши цьому документу статус рекомендацій.
• Було визначено вважати корисним розширення взаємодії ПЦУ та Конференції Європейських Церков, метою якої є набуття повноправного членства в цій європейській християнській екуменічній організації, про що була прийнята відповідна Постанова.
• На виконання Постанови Архієрейського Собору Священний Синод підтримав внесений Синодальною Богословсько-літургічною комісією проект листа до Вселенського Патріарха Варфоломія та до Предстоятелів Помісних Православних Церков щодо притягнення Російського патріарха Кирила до канонічної відповідальності і позбавлення його Патріаршого престолу.
• Рішенням Синоду було підтримано офіційну заяву Київської Митрополії Православної Церкви України від 15 липня 2022 р. щодо занепокоєння фактами перешкоджання релігійним громадам у виході з-під влади Московського патріархату та прийнято Заяву Священного Синоду щодо захисту права на свободу совісті.
• Були внесені зміни до Місяцеслова Православної Церкви України: 10 липня визначено шанувати день пам’яті священномученика Кирила (Лукаріса), патріарха Константинопольського, раніше причисленого до лику святих Вселенським та Олександрійським Патріархатами, учасника православного Берестейського собору 1596 р., викладача і ректора Острозької академії. А замість дня поминання загиблих у II Світовій війні воїнів, який звершувався 9 травня, було надане благословення звершувати поминання всіх загиблих у ІІ Світовій війні 8 травня, в День пам'яті та примирення.
• Також Синод благословив загальноцерковне шанування Манявської чудотворної ікони Божої Матері «Ізбавительниця», визначивши днем її шанування 25 червня.
Детальніше про сьогоднішні рішення Священного Синоду можна прочитати за посиланням: bit.ly/3OCT4oM
print the material