ЄПИСКОП ПАВЛО ЗВЕРШИВ ЧИТАННЯ ВЕЛИКОГО КАНОНУ ПРП. АНДРІЯ КРИТСЬКОГО

Опубліковано: 01 квітня 2020 р. 20:00


У середу пятої седмиці Великого посту, 1 квіткя 2020 року, єпископ Одеський і Балтський Павло звершив уставне богослужіння з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у храмі Покрови Пресвятої Богородицв міста Одеси.


Його Преосвященству співслужив настоятель парафії протоієрей Олександр Філіппов.



Довідка:


Особливим богослужінням Святої Чотиридесятниці є Маріїне стояння. Так називається утреня четверга п’ятої седмиці Великого посту (звершується, зазвичай, у середу ввечері).


Це богослужіння присвячене подвигу преподобної Марії Єгипетської дивної святої, яка після гріховної молодості 47 років провела в пустелі в подвигу покаяння. На цій утрені повністю прочитуються Великий покаянний канон і житіє прп. Марії Єгипетської.


Зазвичай Маріїне стояння відбувається в середу ввечері. Це по-справжньому тривале богослужіння. Під час цієї служби єдиний раз в році прочитується цілком Великий канон святого преподобного Андрія Критського, який читався по частинах на початку Великого посту (перший раз Великий канон, розділений на чотири частини, читають в понеділок, вівторок, середу і четвер першого тижня Великого посту). Також на цій службі прочитується житіє Марії Єгипетської.


Житіє преподобної Марії склав св. Софроній, патріарх Єрусалимський, а св. Андрій Критський, посланий Єрусалимським патріархом Феодором на VI Вселенський Собор (692 г.), явив це житіє разом зі своїм каноном.


Читання канону св. Андрія і житія Марії Єгипетської на 5-й седмиці звершується Церквою з часу VI Вселенського Собору.



print the material