ЗВЕРШЕНО ПЕРШУ В ЦЬОМУ РОЦІ ЛІТУРГІЮ РАНІШОСВЯЧЕНИХ ДАРІВ

Опубліковано: 13 березня 2019 р. 14:00


13 березня 2019 року, у середу першого тижня Великого посту, єпископ Одеський і Балтський Павло звершив Літургію Ранішосвячених Дарів у кафедральному соборі Різдва Христового міста Одеси.


Літургія ранішосвячених Дарів – це таке богослужіння, за яким саме таїнство перетворення хліба і вина в Тіло і Кров Господа не відбувається, але віруючі причащаються святих Дарів освячених раніше на літургії святителя Василія Великого або святителя Іоана Золотоустого.



Ця літургія відправляється під час Великого посту по середам і п'ятницям, на 5-й седмиці – в четвер, а на Страсному тижні – в понеділок, вівторок і середу. Втім, з нагоди храмових свят чи свят в честь святих угодників Божих Літургія ранішосвячених Дарів може бути звершена і в інші дні Великого посту, однак в суботу і неділю вона ніколи не відправляється, оскільки в ці дні піст послаблюється і звершується повна Літургія.


Літургія Ранішосвячених Дарів встановлена в перші часи християнства і звершувалась святими апостолами, але справжній свій вигляд вона отримала від святого Григорія Двоєслова, папи Римського, який жив в VI столітті після Р. Хр.


Літургія Ранішосвячених Дарів є тим наполегливим закликом Матері Церкви до частого Причастя Святих Христових Таїн. У ній чути голос з глибини століть, голос живого, стародавнього Передання Церкви. Голос цей каже, що не можна жити життям у Христі, якщо віруючий не оновлює постійно свій зв'язок з джерелом життя – причащаючись Тіла і Крові Господа Ісуса Христа.











print the material