АРХІЄПИСКОП АФАНАСІЙ ЗВЕРШИВ БОЖЕСТВЕННУ ЛІТУРГІЮ З НАГОДИ СВЯТА СТРІТЕННЯ ГОСПОДНЬОГО

У середу 15 лютого 2023 року Православна Церква відзначає свято Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, одне з 12 головних церковних свят у році. З нагоди свята керуючий Одеською єпархією Високопреосвященнійший Афанасій, Архієпископ Одеський і Балтський звершив Божественну Літургію у соборі Різдва Христового міста Одеси.

Святий апостол і євангелист Лука в своїм Євангелії розповідає про подію, що лежить в основі цього свята (Лк.2).

"В сороковий день після народження Господа нашого Ісуса Христа, Пречиста Діва Марія відправилась у Храм з Божественним Немовлятком, аби сповнити обряд очищення, приписаний Мойсеєвим Законом (Лев.12). У храмі їх чекала несподівана зустріч: до Діви Марії підійшли двоє стареньких людей, праведний Симеон та пророчиця Анна. І ось цей старець взяв на свої руки Немовля, та виголосив наступні зворушливі слова: “Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, що Ти приготував перед лицем всіх людей, Світло на просвітлення народів і славу людей Твоїх, Ізраїля!” (Лк.2:29-32).

В цих словах відчувається велике емоційне захоплення праведного старця Симеона. Здається, все його життя було направлене до цієї єдиної миті, коли його старечі руки могли, врешті, обняти, пригорнути, притулити ось те маленьке, особливе Немовлятко, та промовити ці зворушливі слова!

Після закінчення Літургії владика Афанасій, за традицією, звершив чин освячення води та освятив свічки, для вірян.

Pоздрукувати матеріал