АРХІЄПИСКОП АФАНАСІЙ ЗВЕРШИВ ПАНАХИДУ ЗА УКРАЇНЦІВ - ПРАВЕДНИКІВ СВІТУ

АРХІЄПИСКОП АФАНАСІЙ ЗВЕРШИВ ПАНАХИДУ ЗА УКРАЇНЦІВ - ПРАВЕДНИКІВ СВІТУ
Українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, вшанували у Одесі сьогодні, 12 травня.
Україна - в п’ятірці світових лідерів за кількістю Праведників народів світу – їх понад 2,5 тисячі. Чимало з них представники Одеси та Одеської області, які ризикуючи власним життям, рятували життя інших людей. Одещина, як й інші регіони України, була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх у роки Другої світової війни: територія колишніх складів на Люстдорфській дорозі в Одесі, де було вбито понад 22 тисячі євреїв, село Дальник в Одеській області, де знищено ще понад 5 тисяч людей і цей список можна продовжувати.
На запрошення організатора поминального заходу Алекса Гутмахера, з нагоди вшанування пам'яті українців праведників світу, Архієпископ Одеський і Балтський Афанасій звершив поминальну панахиду за упокоєння їхніх душ в оселях з праведними. Разом з праведниками світу Архипастир пом'янув і нинішніх полеглих героїв, які поклали свої життя за волю України.
Також зі словами пам'яті і підтримки до присутніх звернулися в.о.голови Одеської ОДА Борис Волошенков, Одеський міський голова ГеннадійТруханов та інші учасники заходу.
На Одещині виявленням тих, хто за часів війни рятував євреїв, займається Одеська регіональна Асоціація колишніх в'язнів гетто і концтаборів. За час діяльності Асоціації, було виявлено понад 250 таких осіб.
В пам'ять про кожного з них висаджено дерево в Прохорівському сквері в Одесі, де найближчим часом планується будівництво оновленого музею пам'яті жертв Голокосту.
Pоздрукувати матеріал