БОГОСЛУЖІННЯ У ДЕНЬ СВЯТА ВХОДУ ГОСПОДНЬОГО В ЄРУСАЛИМ

Опубліковано: 25 квітня 2021 р. 20:00



Сьогодні Православна Церква відзначає Вхід Господній у Єрусалим. Це остання неділя перед Світлим Христовим Воскресінням. День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті.

З нагоди свята, у кафедральному соборі Різдва Христового, єпископ Одеський і Балтський Павло очолив святкову Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого.
Його Преосвященству співслужили клірики кафедрального собору Різдва Христового протоієрей Ярослав Бугринець та протоієрей Андрій Волошин.

За богослужінням були піднесенні додаткові прохання про визволення нашої Батьківщини від нашестя чужинців, утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, за воїнів-захисників Української держави, за добробут, мир, здоров’я і спасіння наше, щоб Господь Бог наш допомагав нам у всьому, також лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Після прочитання Євангелія єпископ Павло виголосив повчальну проповідь, у якій розповів про значення євангельської події свята Входу Господнього у Єрусалим та його духовний зміст у нашому житті.

За традицією, в кінці богослужіння, Преосвященніший єпископ Павло освятив зелені гілки верби та пальми, якими вірні вітають одне одного.

За свідченням усіх чотирьох євангелістів, за кілька днів до хресних страждань, Ісус Христос увійшов до Єрусалиму. Чисельні паломники, які знали про дивовижне воскресіння Лазаря та інші дива Спасителя, очікували Його та зустрічали як царя. У знак великої пошани до Христа, люди покладали на дорогу свій одяг та пальмові гілки, вітаючи Господа: «Осанна! Благословен, який іде в Ім’я Господнє, Цар Ізраїлю» (Ін. 12:13). Саме на згадку про ці події та як символ готовності християн зустріти Господа вірні в цей день приносять у храм вербове, пальмове гілля та квіти.

Pоздрукувати матеріал