Медовий, Яблучний і Горіховий Спаси 2021: дати і особливості свят

Яблучний, Медовий і Горіховий Спаси відзначаються в серпні і присвячені Спасителю нашому Ісусу.

Влітку православна церква відзначає три свята з "смачними" назвами, присвячених Ісусу. У Медовий, Яблучний і Горіховий Спаси люди шанують Ісуса, освячують однойменні продукти і накривають багатий стіл. У цих святах церковні традиції тісно переплелися з народними.

Які ще церковні свята в серпні відзначають християни – читайте на УНІАН.

Коли святкуються три Спаси

Дата трьох свят незмінна і щорічно відзначається в одні й ті самі дні. Перший Медовий Спас відзначається 14 серпня, Яблучний Спас святкується в день Преображення Господнього 19 серпня, а Горіховий Спас - 29 серпня.

Що означають ці три свята

Спас - це народна назва церковного свята. Три Спаса були приурочені до трьох свят на честь Ісуса, які відзначаються в кінці серпня.

В Медовий спас церква шанує три важливі святині: Животворящий Хрест Господній, образ Спасителя і ікону Володимирської Божої Матері. Це свято також називається Маковія, Медове свято. Свято випадає на Успенський піст. У Медовий Спас починається збір і освячення меду, в річках святять воду і купаються, проводяться хресні ходи.

Яблучним Спасом або другим Спасом називають свято Преображення Господнього. За давніми традиціями, до цього дня заборонялося їсти яблука. До свята готують всілякі страви з яблук, освячують фрукти в церкві і починають збір врожаю. Захід в Яблучний Спас проводжали піснями і танцями.

Третій Горіховий Спас також називають Хлібним. Він приурочений до перенесення нерукотворного образу Господнього в Константинополь. Традиційно в цей день печуть пироги, хліб, млинці. У церкві освячують коровай і колоски пшениці. У Горіховий Спас влаштовують народні гуляння, ярмарки.

Pоздрукувати матеріал