ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА ОДЕСЬКОГО І БАЛТСЬКОГО +Павла

Опубліковано: 01 травня 2021 р. 12:00



Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Одеської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)

Дорогі браття і сестри!
Христос Воскрес!

Ось уже більше двох тисяч років, як це радісне вітання уперше пролунало у святому місті Єрусалимі, і яке крізь віки дійшло і до нас. Кожного року ми з радістю промовляємо ці священні слова, які несуть глибокий зміст нашої віри та проповіді. Адже як зазначає апостол Павло: «якщо Христос не воскрес, тоді марна й проповідь наша, марна й віра ваша» (1 Кор. 15:14).
Воскресіння Христове – це основа нашої віри, саме тому ми так велично із року в рік оспівуємо це свято над святами й торжество із торжеств. У цей священний і благословенний день здійснилось прадавнє пророцтво, звершилось найвеличніше і найсокровенніше Таїнство – спасіння людського роду. Своїм славним Воскресінням, наш Всемилостивий Спаситель подолав гріх, знищив смерть та звільнив людей від рабства пекла та диявола.

Воістину це радісне та величне торжество наповнило увесь світ, тому Церква на святковому богослужінні урочисто виголошує: «небеса ж нехай достойно веселяться, і земля ж нехай радується, і нехай святкує світ видимий і невидимий: Христос, бо воскрес — радість вічна». Невмируща радість Воскресіння Христового! Вона живе у віках, вона приходить до нас через пасхальні піснеспіви православної Церкви, починаючи з часів апостольських. Вона приходитиме повіки. Безперервна, дійсна й безсмертна, передавана Церквою протягом майже двох тисячоліть її історії, ця радість велично стверджує благовістя святих апостолів, «що Господь воістину воскрес» (Лк. 24, 34).
Цією радістю наповнені душі та серця усіх християн. Сьогодні кожен із нас стає свідком і учасником благодаті Божої.

Вознесімо хвалу Всещедрому Владиці, який так про нас піклується. «Подякуймо Христу Господу, бо Він сподобив нас перепливти море посту і привів нас в радості до пристані Воскресіння – закликає преподобний Симеон новий Богослов. - Дякуймо всі: і ті, які провели час посту в подвигах чеснот з щирістю і теплим бажанням, і ті, які виявилися не такими мужніми і були малодушні в подвигах внаслідок душевного розтління. Бо Він дає і щирим подвижникам вінки й нагороди, навіть значно більші, ніж їм належить».

Цього року ворог людського роду намагається потьмарити нашу світлу радість Пасхи Христової. Знову ми святкуємо цю величну подію у непростих умовах. Світом продовжує ширитись згубна пошесть коронавірусу. Мільйони людей по всьому світу інфіковані цією недугою, яка забрала чимало людських життів. Небачена досі хвороба посіяла паніку, страх у людських душах, та призвела до важких економічних наслідків.
Така непроста ситуація змушує нас ще раз усвідомити, що все у руках Божих. Закликаю усіх пастирів та вірян нашої єпархії продовжувати свої молитви про звільнення від цієї хвороби. Водночас наполегливо прошу дотримуватись усіх рекомендацій МОЗу задля протидії поширення цього захворювання.
Окрім згубної пошесті нашу країну не полишає смертоносна війна на Донбасі. Ось уже восьмий рік наші вірні дочки та сини зустрічають радість Воскресіння Христового далеко від своїх рідних та близьких, мужньо боронячи суверенітет і незалежність нашої Батьківщини на полях Донецької та Луганської областей. Нажаль агресор продовжує топтати нашу землю, він досі не може задовільнитись кров’ю тисяч наших героїв, та сльозами матерів, сестер та жінок полеглих воїнів. Більше того він прагне розв’язати нову посилену стадію війни. Утім такі злочинні наміри неодмінно будуть покарані Господом, адже як свідчить Писання: «Всі, хто візьме меч, від меча і загинуть» (Мф. 26: 52).

Тому ще раз закликаю молитись про перемогу нашого війська, та звільнення нашої Держави від нашестя чужинців. Щиро вірю, що Воскреслий Христос, який знищив бісівську неправду, знищить і лихі наміри цих нащадків бісів. Нехай Воскресіння Христове дарує нам світлу надію на краще майбуття, та утішить усіх скорботних!

Вітаючи Вас, дорогі браття та сестри, з Пасхою Господньою хочу побажати усім Божого благословення, міцного здоров’я, любові, миру та добра. Нехай Воскреслий Христос зміцнить наші душевні й тілесні сили і дарує усім нам благодатну поміч на добрі діла. Нехай ніхто не потьмарить в нас духовної радості! І нехай позбавить нас Господь хвороб, зневіри і розпачу і допоможе нам досягти успіхів у благочесному житті на славу Його святого Імені. Амінь.
Воістину Христос Воскрес!
+Павло
Єпископ Одеський і Балтський
місто Одеса
Пасха Христова
2021 року
Pоздрукувати матеріал