ВИСНОВКИ КОМІСІЇ ЩОДО СИТУАЦІЇ В КАФЕДРАЛЬНОМУ СОБОРІ ОДЕСЬКОЇ ЄПАРХІЇ - ХРАМІ РІЗДВА ХРИСТОВОГО

Опубліковано: 29 травня 2019 р. 18:00




З благословення блаженнійшого Митрополита Епіфанія 15-16 травня 2019 року у м. Одесі з метою перевірки фактів, викладених у численних скаргах парафіян місцевого храму Різдва Христового, перебувала комісія у складі п’яти осіб: митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній, архієпископ Чернігівський і Хотинський Герман, протоієрей Петро Бойко (Київська православна духовна академія), протодиякон Владислав Демченко (Вінницько-Барська єпархія).


В ході роботи комісією були проведені зустрічі з єпископом Одеським і Балтським Павлом (Юристим), співробітниками єпархіального управління, колишнім кліриком храму протоієреєм Віталієм Сеником, парафіянами та активом релігійної громади. Комісія вивчила надані їй сторонами копії юридичних документів, письмові пояснення та відеоматеріали. Члени комісії ознайомилися із публікаціями в електронних ЗМІ, які висвітлювали перебіг подій навколо храму Різдва Христового за останні чотири місяці.


Висновки комісії.
Діючи на принципах християнської любові та неупередженості по відношенню до усіх сторін конфлікту, який виник навколо кафедрального собору Різдва Христового м. Одеси, комісія надає свої висновки, які зроблені в результаті проведеної 15-16 травня робочої поїздки до Одесько-Балтської єпархії Православної Церкви України.
• Комісія підтримує зусилля єпископа Одеського і Балтського Павла (Юристого) по наведенню ладу у богослужбовому житті парафії, зокрема запровадження щоденних богослужінь і збільшення з цією метою кліру кафедрального собору.
• Комісія вважає в цілому правильними дії єпископа Павла щодо унормування юридичної сторони діяльності парафії, зокрема призначення себе настоятелем храму і головою Парафіяльної ради.
• Комісія вважає за доцільне проведення ревізії діяльності релігійної громади тристоронньою комісією, до складу якої увійшли б представники парафії, єпархіального управління і компетентний представник Київської Митрополії, що забезпечило би неупередженість комісії.
• Комісія в цілому підтримує дії єпископа Павла щодо заштатного клірика Одесько-Балтської єпархії протоієрея Віталія Сеника, який неодноразово проявляв непослух правлячому архієрею, підбурював паству до непокори єпископу, своїми діями та публічними виступами вносив смуту в життя Церкви та давав привід радіти її недругам.
• Комісія вважає недоцільним на даний час повернення протоієрея Віталія Сеника у клір кафедрального собору Різдва Христового, однак не виключає такої можливості у майбутньому у разі дієвого підтвердження священиком бажання до конструктивного діалогу з Правлячим архієреєм і припинення деструктивної діяльності, яка руйнує релігійну громаду і шкодить авторитету Церкви.
• Комісія звертається до протоієрея Віталія Сеника із закликом бути справжнім пастирем, готовим постраждати за своїх овець, а не примушувати натомість свою паству страждати за себе, підбурюючи людей проти свого єпископа і Священнончалля Церкви. Комісія нагадує протоієрею Віталію Сенику відповідальність за такі дії, яка прописана у 36-му правилі Святих Апостлів: «Якщо ж піде туди (єпископ), і не буде прийнятий, але не з власної волі, а через злобу народу, то нехай залишиться єпископом. На кліриків же того міста накласти заборону за те, що не навчали такого непокірного народу».
• Комісія звертається до релігійної громади із закликом припинити ворожнечу і протистояння зі своїми пастирями та архіпастирем, вести конструктивний діалог і дійти компромісу з усіх питань, які хвилюють громаду.
• Пам’ятаючи слова Господа Ісуса Христа: «Неможливо не прийти спокусам; але горе тому, через кого вони приходять» (Лк. 17.1), релігійній громаді слід утриматися від необдуманого і поспішного висвітлення у ЗМІ та соціальних мережах усіх подробиць своїх стосунків всередині громади, а також між громадою, архієреєм та духовенством.
• Комісія звернутися до усіх сторін конфлікту з пересторогою щодо використання у вирішенні церковних питань політичних сил, тому що така тенденція існує, але вона приносить користь лише політичним силам і їх прихильникам, особливо у цей передвиборчій період, але завдає шкоди і псує авторитет Церкви Христової як всередині громади, так і в суспільстві.
• Щодо кафедрального собору Одесько-Балтської єпархії. Лікарняний храм, який в даний час виконує функцію кафедрального собору, не відповідає цьому статусу. Одесі потрібен новий, кращий і більший кафедральний собор. Усі сторони конфлікту розповідали членам комісії, що є бажання, сили і навіть кошти для будівництва такого храму. Можливо, варто було би розпочати роботу в цьому напрямку. Це дало б змогу перенаправити енергію духовенства, людей і єпископа в позитивне русло і сприяло б утихомиренню конфлікту.
Виносячи висновки комісії, сподіваємось, що в релігійній громаді храму Різдва Христового м. Одеси пануватиме мир і усі учасники подій, які довелось розглядати, примиряться, будуть єдиними устами і єдиними серцем прославляти нашого Господа Ісуса Христа і спільно трудитися для розбудови Святої Православної Церкви України.


Pоздрукувати матеріал