ЄПИСКОП ОДЕСЬКИЙ І БАЛТСЬКИЙ ПАВЛО ВЗЯВ УЧАСТЬ У СВЯТКУВАННІ 19-ЛІТТЯ ВІДНОВЛЕННЯ МИХАЙЛІВСЬКОГО ЗОЛОТОВЕРХОГО СОБОРУ

Опубліковано: 26 травня 2019 р. 16:00


26 травня 2019 року, кафедральний храм Предстоятеля Православної Церкви України – Свято-Михайлівський Золотоверхий собор – відзначає 19-ту річницю свого відновлення. З цієї нагоди Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію.


Його Блаженству співслужили митрополит Гальський Еммануїл, митрополит Львівський Макарій, митрополит Адріанупольський Амфілохій, митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Миколаївський і Богоявленський Володимир, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Херсонський і Каховський Борис, єпископ Одеський і Балтський Павло, єпископ Васильківський Лаврентій, єпископ Шепетівський Адріан, єпископ Білогородський Іоан, представники монастирів Афону, всечесна братія монастиря та викладачі Київської православної богословської академії. Також чимала кількість молільників, які прийшли цього дня розділити радість свята, приступили до Сповіді та Причастя.


За богослужінням насельник монастиря ієромонах Феодосій (Ляхович) за ревне служіння Церкві був удостоєний чергової священичої нагороди – право носіння наперсного хреста.


Під час Божественної літургії архімандрита Епіфанія (Димітріу) було рукоположено у сан єпископа Ольвійського для служіння грекомовним парафіянам ПЦУ.


З повчальним словом до співслужителів та вірян звернувся Блаженнійший Митрополит Епіфаній.


“Михайлівський монастир став духовним центром, до якого линуть повсякденно всі ті спраглі душі, які отримують тут свою духовну підтримку. Майже тисячу років на цьому місці лунала молитва, адже в 1108 році був закладений цей собор — перший у Києві храм із визолоченою банею, що з того часу отримав назву Золотоверхого. Упродовж всієї історії Михайлівський монастир знав як часи піднесення, так і був час занепаду, особливо на початку двадцятого століття, коли були знищені будівлі монастиря та зруйнований центральний храм. Але ми з вами зараз живемо в особливий час, коли храми відновлюються і освячуються все нові і нові” – сказав Предстоятель.


Також Його Блаженство розкрив значення храму в житті людини: “Ми дякуємо Богові за прожитий час, за всі ті благодіяння, які Він звершує в нашому житті. Прояв цієї Божественної благодаті ми особливо відчуваємо в храмі, бо храм є тим джерелом, в якому ми почерпаємо духовні дари. Ми почерпаємо Божественну благодать та ту Воду, про яку сьогодні ми чули з розповіді Господа із самарянкою. Ми потребуємо цієї духовної підтримки і ми її отримуємо саме через Таїнства”.


На завершення свого слова Предстоятель привітав всіх із днем відновлення та освячення собору.


“Архістратиг Михаїл є покровителем не лише нашого монастиря, але й нашої столиці, нашого міста Києва. Сьогодні ми святкуємо цей прекрасний день відновлення Михайлівського Золотоверхого монастиря, очевидцями якого є напевно, що кожен із нас, бо нині ми відзначаємо 19 років з дня освячення престолу у відновленому соборі. Я бажаю, щоби Господь і надалі укріпляв всіх нас, щоб ми в доброму здоров’ї, трудячись кожен на своєму місці, досягали успіхів, але не забували за це дякувати Богові” – сказав Митрополит Епіфаній.


Богослужіння завершилося святковим хресним ходом та уставним многоліттям Предстоятелю, собору духовенства, парафіянам монастиря та всьому українському народу.


Прес-служба Київської Митрополії


Української Православної Церкви (ПЦУ)


Детальна інформація на сайті ПЦУ




Pоздрукувати матеріал