ЄПИСКОП ПАВЛО ВЗЯВ УЧАСТЬ В УРОЧИСТОСТЯХ З НАГОДИ ДНЯ ПАМ‘ЯТІ РІВНОАПОСТОЛЬНОГО ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ ВОЛОДИМИРА ТА 1031-РІЧЧЯ ХРЕЩЕННЯ РУСИ-УКРАЇНИ

Опубліковано: 28 липня 2019 р. 16:00


«Щоб краще роздивитися правильний шлях у майбутнє, треба добре знати про своє минуле», – Митрополит Епіфаній


28 липня Православна Церква вшановує пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира та відзначає 1031-річчя хрещення Руси-України. З цієї нагоди Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію у священному для православних вірних місці, прадавньому осередку Київської Митрополії – храмі Святої Софії, основу якого заклав святий князь Володимир, а довершив його син – благовірний князь Ярослав Мудрий.


Його Блаженству співслужив єпископат Православної Церкви України, митрополит Гальський Емануїл з делегацією від Константинопольської матері Церкви та особисто від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, високопреосвященнійший митрополит Іоан зі співслужителями з Православної Церкви Греції та духовенство з усієї України. За богослужінням також молилася численна кількість вірян зі всіх куточків України.


Предстоятель Православної Церкви України привітав всіх присутніх з величним святом та подякував за спільну молитву.
Митрополит Епіфаній наголосив, що Об’єднавчий собор відкрив нову сторінку буття православ’я в Україні.


«Доказом того, що це є правильний шлях, маємо успішне довершення справи, започаткованої ще століття тому, адже у 1919 році вперше було офіційно проголошено Акт, відповідно до якого Українська Православна Церква повинна була керуватися незалежно на засадах автокефалії. Тоді ж Україна спрямувала свої прохання до Константинопольської Церкви-матері благословити її автокефальне церковне буття. Відомі буремні події 20 століття, як хвилі штормового моря, не раз нападали на корабель української церковної автокефалії. Але не в силах людських подолати те, що благословив Сам Бог, і, хоча боротьба за відновлення історичної правди була справою кількох поколінь, все одно вона завершилась успіхом. І ми зараз споживаємо плоди того, що наші батьки, діди і прадіди посіяли і плекали впродовж цілого століття. Пів року тому в цих священних стінах під покровом Діви Марії Оранти, Нерушимої стіни, відбувся Об’єднавчий собор, який відкрив нову сторінку буття православ’я в Україні як єдиної помісної автокефальної Православної Церкви, незалежність якої всеправославно проголошена і утверджена Томосом Вселенського Патріарха, вперше урочисто представленим в Україні саме тут», – сказав Митрополит Епіфаній.


Також Предстоятель охарактеризував завдання та виклики, які стоять перед Українською Церквою.


«Нині перед нами стоять нові завдання, що в сутності своїй дуже нагадують працю, яку звершив святий рівноапостольний великий князь Володимир. Найперше, як він зміцнював єдність Київської держави, ми теж повинні зберігати нашу церковну єдність, сприяти об’єднанню навколо Київського престолу всіх православних дітей України, дбати про суспільний мир та злагоду. Як князь Володимир дбав про поширення віри христової, ми також маємо продовжити працю з духовного оновлення українського народу, маємо новим його поколінням відкривати спасительну істину православної християнської віри. Як віра самого рівноапостольного князя виявилася в ділах милосердя до ближніх, ми теж з вами повинні дбати про благодійність, допомагати тим, хто потребує нашої з вами уваги і підтримки», – підсумував Предстоятель Православної Церкви України.


Після завершення богослужіння відбувся перший після об’єднання Український хресний хід від святої Софії Київської до пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру, а також молебень і молитва за Україну.


За матеріалами прес-служби Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)


Джерело: https://www.pomisna.info/…/shhob-krashhe-rozdyvytysya-prav…/





Pоздрукувати матеріал