ЗВЕРНЕННЯ ПРЕОСВЯЩЕННОГО АФАНАСІЯ, ЄПИСКОПА ОДЕСЬКОГО І БАЛТСЬКОГО, ДО БРАТІВ І СЕСТЕР ТА ДУХОВЕНСТВА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ У ПІДПОРЯДКУВАННІ МОСКОВСЬКОМУ ПАТРІАРХАТУ НА ОДЕЩИНІ.

Ваші Преосвященства, всечесні отці, дорогі брати і сестри
Української Православної Церкви, які знаходяться у підпорядкуванні Московському Патріархату на Одещині!
Наша Батьківщина - Україна в даний час опинилася у дуже складних обставинах. Підступний ворог прийшов, щоб знищити нашу державу та поневолити свободолюбивий український народ.
Росія вчинила відкриту агресію та розпочала повномасштабну війну проти України. Щоденно завдає жорстоких ударів та творить терористичні акти, руйнує житлові будинки, інфраструктуру міст і навіть храми. Гине величезна кількість людей!
Ворожі ракети не вибирають, якого патріархату був храм чи до якої церкви ходили люди.
Українські воїни-захисники чинять опір агресору та захищають нашу землю. Український народ створює героїчний спротив загарбницькому нападу. Увесь світ об'єднався для підтримки України!
Акт російської агресії засуджує увесь цивілізований світ і тільки в Росії ніхто, в тому числі навіть ієрархи Російської Православної Церкви, нібито не бачать цього кричущого злочину. Тому й благословляють армію агресора на знищення Української нації, наших пам’яток, храмів, цивільного населення, в тому числі і вас, тих котрих т. зв. «Руський мір» прийшов захищати.
Але ворог не очікував такого розвитку подій. В його планах була швидка окупація всієї території України. Тому вони зараз оскаженіло, безприцільно б'ють по мирному населенню, але рішучість і єдність українського народу та любов до батьківщини забезпечать нам перемогу у цій українській Вітчизняній війні.
Українська Помісна Православна Церква 6 січня 2019 року отримала Патріарший і Синодальний Томос Вселенського Патріархату про автокефалію, зайнявши 15-те місце у диптиху Православних Церков, що у канонічному статусі є адміністративно незалежна від інших церковних центрів та рівна з усіма автокефальними Православними Церквами світу. Цей Синодальний Томос отримала не якась окрема складова частина Православної Церкви в Україні, а уся єдина Помісна Українська Православна Церква. Тобто усі Православні Церкви, які були в Україні до Об’єднавчого Собору, котрий відбувся 15 грудня 2018 року, запрошення на який відкинула більша частина єпископату Української Православної Церкви Московського Патріархату, тим самим зберігши своє підпорядкування Російській Православній Церкві.
Тому у цей непростий, але знаковий час для нашої Батьківщини, я звертаюся до вас із закликом про об'єднання в єдиній Православній Церкві України, в ім'я Православної віри та Христової любові, заради захисту і збереження нашої Батьківщини-України, задля перемоги над російськими загарбниками!
Російські політики, прикриваючись єдністю Української Православної Церкви Московського Патріархату з Російською Православною Церквою, стверджують, що вони ідуть вас захищати, бо вас нібито принижують в Україні.
Патріарх Московський Кирил не засуджує напад Росії, а тільки дає добро і благословляє та підтримує злочин російського керівництва.
Прошу вас піднести свій голос на спростування цієї брехні, адже вона стоїть в основі ідеї міфічного визволення України.
Закликаю вас у цей доленосний час споглядаючи на страждання нашого народу знайти в собі сили та мужність прийняти правильний вибір та знайти влучні слова для своєї пастви, а пастви для свого духовенства і розірвати своє духовне єднання з країною-агресором, об’єднавшись під омофором Помісної Української Православної Церкви.
Православна Церква України, зокрема її Одеська єпархія, завжди відкрита до об'єднання заради спасіння душ людських в ім'я Господа нашого Ісуса Христа і задля добробуту нашого українського народу!
Слава Ісусу Христу!
Слава Україні!
Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!
+ Афанасій
Єпископ Одеський і Балтський
Керуючий Одеською єпархією
Української Православної Церкви
(Православної Церкви України)
м. Одеса
15 березня 2022 року Божого.
Pоздрукувати матеріал